Läsa senate Dog News här

Läsa senate Dog News här

Dog news latest in English!

Dog news latest in English!

Balans boll träning

Balans och stabilitet är så viktiga för många hälsoaspekter för hundar och människor. Det kan hjälpa hundar i alla åldrar, från valpens utvecklingsförmåga till seniorhunden som har tappat styrka och stabilitet på grund av åldersrelaterad svaghet. Det är verkligen viktigt att tänka på säkerhet och förstå hur du använder balansutrustning.

Alla storleken kan utveckla med balans träningen

Alla storleken kan utveckla med balans träningen

Välkända i människor friskvård, man hittar balans grejer i dem flesta gymmen

Inom människors sjukgymnastik och friskvård, liksom med hundrehabilitering, är vi fokuserade på funktionell styrka och funktionell rörlighet. 

Har du själv inte provat balansering som en övning, jag ber du gå och prova om du är frisk innan du jobbar med balans och din hund. Det är lättare att förstå utmaningen om man har haft liknande utmaning själv! 

Prova balans utmaningen själv första med en personal tränare eller sjukgymnast

Prova balans utmaningen själv första med en personal tränare eller sjukgymnast

Vilken nivå och miljö börjar ni från?

Vi måste först tänka på vad vi ber våra hundar att göra dagligen: 

*Hängs de runt i huset hela dagen – sover/vilar?

* Är de aktiva? Sport- eller jakthund?

* Har de heltäckningsmatta eller trä-/kakelgolv?

* Eller behöver de rörelsehjälp för att gå ut på en toalettpaus?

Denna påverka vart förberedelse, välja av vilken balans grej, och vad vi ska har för övningar och utmaningar.

* Har din hund en skada eller är dem åldrar?

* Är de prestationshundar?

*Agilityhundar, hästighet tävlingshundar, apportering hundar, kamp hundar eller kanske dockdykning?

Vad har du och din hund för målet

Målen för dem flesta balans och stabilitetsaktiviteter är att förbättra den proprioceptiva feedbacken (kroppsmedvetenhet), uppmuntra viktförskjutningar och muskelsammandragningar, underlätta balans och funktion. Fantastiskt kors-träning för många olycka idrott, balans använder vi när vi träna tex för draghundar, hundklapp tävling, agility, apportering och kamp. Alla atletiska utmaningar vi göra med var hundar kan har ökat resultat med balans som en del av grundläggande träningen.

Om ditt mål är att styrka för gammaldags eller tränar för ett problem, det är klok att få kontakt med en fysio eller veterinary rehabilitation therapist för rådet eller hemma övningars program du få följa. 

Sammy går längst var balans bana - alla grejer är fastnad och hans ägare håller också med hennes knä för stödet

Sammy går längst var balans bana - alla grejer är fastnad och hans ägare håller också med hennes knä för stödet

Vad kan du utveckla med balans träning för din hund?

Målen för dem flesta balans och stabilitetsaktiviteter är att förbättra den proprioceptiva feedbacken (kroppsmedvetenhet/ avståndsbedömning), uppmuntra viktförskjutningar och muskelsammandragningar, underlätta balans och funktion.

Fantastiskt kors-träning för många olycka idrott, balans använder vi när vi träna tex för draghundar, handklapp tävling, agility, apportering och kamp. Alla atletiska utmaningar vi göra med var hundar kan har ökat resultat med balans som en del av grundläggande träningen. Kom ihåg att om du måste kolla din hund är tillräckligt frisk för att prova dessa aktiviteter, rådfråga din veterinär eller fysio först.

Och det är en bra idé att få lite tips på vilken utrustning som passar din hund i hans eller hennes utvecklingsstadium av en kvalificerad fysio- och/ eller Friskvårdsinstruktör.

Draghundar kan få hjälp i deras uthållighet från balans boll träning

Draghundar kan få hjälp i deras uthållighet från balans boll träning

Kolla först med en vet eller fysio

Om du har några funderingar eller är orolig om din hunds bekvämhet, ålder eller kondition, sök en bedömning från en veterinär och en hundfysio eller veterinary rehabilitation therapist.

Och det är bra att få tips om bästa  grejen och bästa övningar för just din hund som han är nu i hans utveckling. Man kan tillbaka för mera tips när hunden tror övningar är lätt! 

Vissa hundar behöver litet extra stödet

Vissa hundar behöver litet extra stödet

Rätt stödet - säkerheten första!

Säkerheten är av största vikt. Ju större utrustning desto mer stöd behöver du ge. Jag råder ofta mina kunder att använda en sele av brösttyp ölet en handduk under magen/revben för att stödja hunden från bröstet om de arbetar på egen hand med hunden. Tanken är inte att stödja eller lyfta hundens vikt istället är det för att ge kontroll, stödet fördelas genom bröstet, och det är mindre troligt att hunden faller. Det är också nödvändigt att överväga din komfort och kroppsmekanik. Se till att du är bekväm och använder en bra hållning. Tillhandahåll alltid ett säkert underlag så att landningen inte blir hal när hunden hoppar på och av utrustningen. Yogamattor eller gymmattor fungerar bra för en tillfällig yta ovanpå exempelvis trä- eller laminatgolv. Kom ihåg att även små delar av utrustning som balanskuddar kan glida så se till att du har alla områden täckta var hunden och balans grej ska vara så kan du stödja din hund. Överväg att stödja utrustningen antingen med dina ben eller händer, eller upp mot en vägg. Vissa föremål kräver plattformar som ’munkar’ (dognut) mönstrade bollarna . Och vissa företag gör plattformar för större föremål (jordnöts/peanut bollar) som ser lite ut som ett uppvänt soffbord.

Om du kan ser en stor skugga under från sidan det är liten för mycket luft

Om du kan ser en stor skugga under från sidan det är liten för mycket luft

Aldrig lämna hunden ensam med balans grejen

Hur uppblåst eller inte ett föremål är kommer också att påverka komplexiteten i uppgiften att stå på den.

Balanskuddar kan vara en mycket bra början för en hund men om de är överuppblåsta är de en stor utmaning eftersom de blir mycket mindre stabila.

När föremålet har fått stöd kommer din hund att stå på ett fastare underlag, vilket gör det lättare för dem.

Sist och kanske viktigast för säkerheten, lämna aldrig utrustningen utan uppsikt. Låt inte din hund hoppa på dem utan personligt stöd. Om din hund är på utrustningen måste du ge den stöd.

Stabilisering av bollen och hunden är viktigt

Stabilisering av bollen och hunden är viktigt

Muskelinriktning

Balansarbete gör att du kan rikta in dig på posturala muskler och reflexer.
Dessa är långsammare ryckningar, muskler med hög uthållighet och muskler som hjälper dig att hålla dig uppe mot gravitationen.

Den arbetar hela kroppen med sammandragning och samkontraktion av många muskelgrupper, från axlar och framben, hela vägen ner i ryggraden och kärnan, till höfterna och bakbenen.

Istället för upprepningar (som i var vanliga styrka tränings övningar), i balansarbete, tänk på varaktighet, eller hur länge de kan hålla i det.

Så kan det vara ganska jobbigt även för en frisk hund!

Börja med några minuter åt gången och observera din hunds tolerans.

Varje hund är olika och du måste kunna se när din hund är nära att bli trött.

Vissa tecken kan vara flåsande med tungan ut, muskler som rycker, lutar sig in i dig, försöker sitta eller lägga sig på den.

Se till att du stannar precis när din hund börjar bli trött.

Tryck inte för länge, annars kan skador uppstå.

Sluta innan din hund blir för trött!

Sluta innan din hund blir för trött!

Börjar:

Börja med stående och hålla aktiviteter, fortsätt sedan till funktionella rörelser som att sitta till att stå och vända med långsamma målmedvetna rörelser.

Dessa aktiviteter kan göras varje dag i några minuter åt gången.

Blanda det.

Försök att göra lite balansarbete före eller efter en promenad. Variera aktiviteterna och typerna av balansbrickor för att göra det roligt och annorlunda varje gång.

Utmaningen kan ökas men en större boll, längre tid eller mer rörelse

Utmaningen kan ökas men en större boll, längre tid eller mer rörelse

En tänka om belöning

Välj en belöning för balans som passar din hund och uppgiften.
Jag använder mycket matbelöningar eftersom jag ser många olika hundar och de flesta kommer att reagera på en relativt främling med fina godsaker som baconost i en tub!

Men vissa är för intensivt matmotiverade vilket betyder att de glömmer att meddela dig när de är trötta eftersom de är så angelägna om godsakerna du har.

Andra är svåra att motivera magmuskler och behöver hjälp av selen för att hjälpa dem upp med stöd av en annan person kan vara det enda sättet att arbeta med balansutrustning.

Välja en belöning som passar att peppa men inte för mycket!

Välja en belöning som passar att peppa men inte för mycket!

Prova på balans

Det finns tre grundläggande sätt att skapa en utmaning för din hund på vilken plattform som helst:

1) Be din hund att stå på föremålet och fysiskt manipulera din hund med små rörelser, från sida till sida och fram och bak.

2) Manipulera ytan under din hund manuellt för att göra det svårare.

3) Minska mängden stöd du ger (minska luften, mindre selestöd, men se till att själva balansutrustningen inte kan rulla eller flytta iväg) för att göra dem mer instabila.

Var grundläggande balansbolls kurs ger en bra startpunkt!

Var grundläggande balansbolls kurs ger en bra startpunkt!