Höftledsdysplasi

Höftledsdysplasi (HD) innebär i princip att det är dålig passform mellan benen i höftleden, dvs lårbenshuvudet i förhållande till höftledskålen i bäckenet, vilket medför en slapphet i leden. Ju slappare leden är, desto allvarligare är dysplasin.

Fördelar med fysioterapibehandlingar:

. Kontroll ont, inflammation och obehag

• Förbättra rörelsen, vilket förbättrar livskvaliteten

• Återställ muskelton och balans

• Rehabilitering och långsiktiga underhållsprogram för att behålla dessa fördelar

Med äldre hundar jobbar vi att minska eller tar bort ont och hjälper dem att leva livet fullt och nöjd. Har min hund höft dysplasi? Symtom och checklista En ung hund kan ha lösa höftleder (och därmed höftledsdysplasi) utan att visa några symtom. Är den korrekt hanterad och tränad kan den gå många år med dåliga höfter utan att ha besvär av det. Man ser därför inte alltid symtom på sjukdomen.

När hunden väl har tecken på höftledsdysplasi är symtomen relativt ospecifika, se checklista nedan. Om man observerar flera av dessa tecken hos sin hund bör man låta den bli undersökt av veterinär.

* Går långsammare på promenad eller vill fort vända hem

* Blir snabbt trött eller okoncentrerad vid lek och träning

* Har besvär med att resa sig

* Har större svårigheter med att springa uppför än nedför * Stelhet efter vila, som värmer ur

* Går långsammare i trappor * Slickar eller biter på sig själv på särskilda ställen

* Humöret och leklusten är sämre än vanligt

* Verkar ha kortare stubin, går ofta undan eller blir ilsken

* Försämrad eller varierande aptit Om du är oroligt och tror din hund har flera tecken, behöver dig att går till veterinär. Veterinär kan skickar blanketten till fysioterapeut.

Höftledsdysplasi och den smärtsamma artrosen kan inte vilas bort, som t ex en träningsskada. En hund med höftledsartros behöver röra på sig, på ett korrekt sätt. Musklerna i lår och rygg behöver byggas upp, och lederna användas, men de ska förstås inte överbelastas med långa promenader eller löpturer.

Fysioterapeut behandlera med elektroterapier. De minska smärta,  inflammation och de kan också användas för muskel stärkning samt friskvård träning i hundsimbad.

Stretchingfysio och balansövningar är däremot en bra idé, och detta kan lindra många symtom.

Många också behandla med simträning i speciell varmt hundsimbad och det är en rolig och skonsam motionsform som även kan hjälpa en överviktig hund att gå ner i vikt. En hund med höftledsartros som överansträngs kan få mycket ont i höfterna och resten av kroppen. I sådana fall behöver den ta det lugnt i några dagar

Fysioterapeut kan råda för viktkontroll och daglig träning för en hund att röra sig.

Viktkontroll

Viktnedgång är det mest effektiva sättet att lindra symtomen hos en överviktig hund. Man har sett att överviktiga hundar har betydligt mer symtom på sjukdomen än normalviktiga, och att de är mer besvärade. Dessutom kan normalviktiga hundar klara sig med mindre medicin, inte bara för att de väger mindre utan för att de helt enkelt har mindre ont.

Kosttillskott

Det finns många kosttillskott för hundars ledhälsa på marknaden. Fiskolja med Omega-3 är ett av de tillskott vi har bra vetenskapliga belägg för att rekommendera. Omega-3 kan minska behovet av medicin och finns som separat kosttillskott samt ingår i en del ledfoder. Glukosamin är ett annat kosttillskott som vi ofta rekommenderar. Det vetenskapliga underlaget är något mer begränsat, men vår erfarenhet är att det har god effekt hos många, men inte alla hundar. Det är ofta värt att prova.

Vi kan rekommendera flera kosttillskott för hundar.

Motion

Korrekt motion är som nämnts viktigt, både för att hålla vikten och för att bygga upp muskulaturen kring den ömma leden. Motion kan även förbättra många andra kroppsliga funktioner och ger på så sätt en ökad livskvalitet generellt.

Din veterinär kan råda för operation eller konservativ behandling. Fysio behandling kan förbättra resultat. Förre operationen, kan elektroterapi minska inflammation och ont. Efter operation ska fysioterapeut konsultera med veterinär att planera rehab.

Med konservativ behandling ska fysio behandla djur och råda ägaren.

Vill du lära sig mer även av massage och stretching, balans träning eller behöver din hund hjälp med höften?

Välkommen att kontakter för råd, utbildning, friskvård koll, träningsplan eller rehab. 

Boka för råd, koll och behandling

’Jag tar hand om din fyrbenta familj som om det var mina egna!’

’Jag tar hand om din fyrbenta familj som om det var mina egna!’